Petitie bezuinig niet op Utrechts ov

UOV logo

U-OV wil een nieuw Hoogwaardig Openbaarvervoernet introduceren. Hierbij gaan zes (deels nieuwe) buslijnen in hun eigen felle kleur vaker rijden: U-link. Op de meeste van die lijnen ontbreekt de noodzaak hiervoor echter: er rijden op dit moment genoeg bussen om alle reizigers te verwerken, maar men hoopt nieuwe reizigers te trekken. Hiervoor wordt wel flink bezuinigd: op veel plaatsen waar geen U-link rijdt, gaan minder of soms zelfs helemaal geen bussen meer rijden. Bestaande reizigers, waarvan sommigen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, worden zo de dupe van een zoektocht naar reizigers die er nog niet zijn, en die dus niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

De gevolgen voor de bewoners in de Friezenbuurt:
  • Lijn 120 rijdt niet meer via de Amsterdamsestraatweg, maar rijdt komend uit Breukelen na halte
    ‘Maarssen, Dorp’, via de Kerkweg en Huis ten Boschstraat naar halte Maarsseveensevaart. Van daar volgen beide lijnen een nieuwe, gezamenlijke route naar Utrecht Centraal en rijden daarbij via de Sweserengseweg – Prins Bernhardlaan – Van Egmondkade – Marnixlaan – Vleutenseweg.
  • Lijn 5 gaat tussen de rotonde Straatweg / Burgemeester Waverijnweg en halte Parkweg via de Straatweg– Binnenweg rijden in plaats van de Straatweg – Kerkweg. Daarmee neemt lijn 5 de bediening van halte Driesprong over van lijn 120.

  • Lijn 120 houdt de huidige frequenties. Lijn 5 rijdt een halfuurdienst overdag en in de avonduren en op  zondag een uurdienst. Qua interval worden lijn 5 en 120 volledig op elkaar afgestemd. Zodoende rijden beide lijnen samen tussen Utrecht Centraal en Maarssen-Dorp een ’10 minutendienst in de spits, een kwartierdienst op maandag t/m zaterdag overdag en een halfuurdienst ’s avonds.

    Doordat lijn 12 door het centrum van Maarssen rijdt en lijn 120 via de Huis ten Boschstraat, wordt het aantal  bussen door het centrum van Maarssen beperkt van vier tot twee per richting per uur. We komen hiermee tegemoet aan de wens van gemeente Stichtse Vecht het aantal busbewegingen door het centrum te verminderen. Reizigers uit Maarssen-Dorp hebben de keuze gebruik te blijven maken van bestaande haltes in het dorp of gebruik te maken

wat kan ik doen?

U kunt de petitie tekenen, hiermee maken we aan de Provinciale Staten duidelijk dat Utrecht liever overal bussen heeft dan een halfbakken prestigeproject als U-Link. Het zijn namelijk uw volksvertegenwoordigers die de opdracht hebben gegeven om deze plannen te ontwikkelen en uw volksvertegenwoordigers die besluiten of ze uiteindelijk doorgaan of niet.

Bron: Nee tegen U Link